Daily Calendar

Followers

Sunday, June 5, 2011

terasa

assalamualaikum

sonoknya aku bila taw dia ada blog

tp ta smpat aku nak selongkaq suma tue

yela asgmnt tour guide

tp yg sempat aku bc sal die ngn ex die

terharu

sal aku ta tulis pon..

tape,suma org ingt sal frst love

2nd love,3 rd love hnya smpingn ryte

jeles
???

of cos la!

aku da kuat jeles

kalo tgn nie ta gtl na klik klik yg tue

tadanya aku na jeles2

apa pasaan aku kat die??

of cos syg,ermm ta sukanya perasaan nie

fuck damn shit!

nape aku na tingt tingt kau,pdhl kau?

cool fatin cool beb

dont give up!

jgn sob sob sob balik bilik.

:(



pssttt : untungla la kau mya.


JATUH CINTA LAGI

assalamualaikum..

ohh disaat ini
aku mandi tak basah
makan tak kenyang
tidoq tak lena
gelak tak terbahak
sedeyh tak sedan
ohh apa aku nie?

ya saat nie
aku sedang dilamun cinta
yg pasti bukan cinta petama aku
sbb cinta pertama aku da berkurun berkubur kat tanah perkuburan
cinta ke 2? i think yes
tp aku taktaw la
kompius.
kat mana aku nak simpan cinta pertama aku?
OMG,susah rupanya hidup

yg pasti cinta kedua aku nie
dtg disaat aku dok ternanti nanti
yg peliknya
bkn sorg yg dtg mai
aku tggu sorg yg mai 3 4 org
hahhaa..rezeki kan
nie yg wat aku kompius g nie 
*malu malu*

aku nak amek yg mana?
suma bg aku ok
nsem,suma ikot taste aku
adoi tolong aku! kalo amek N,K terasa
kalo amek M N lak majok
adoi tak kan na amek N M K trus.

yg pasti.mereka mereka nie wat hidup aku resah gelisah sepanjng hari
kalo sehari tak jumpak
bole berpeluh peluh aku
rindu la kau org
M N K?
K M N?
tolong tolong tolong


************************************************

hahahhahahahaha
sory nak jatuh cinta ok!
hahaha,,mesty korunk korunk kata 

gediks nye gurl nie

or

dasatnye siap 3 org trus mnt kau

ya memang jatuh cinta tp bukan dgn jejaka melayu
ta besh la.hahahaha

semestinya aku jatuh cinta tgk citer KOREA n JEPUN

memandangkan aku amek jepun kan as my 3rd language so to make my pronouns lancar sume 
aku suka sebuk kan diri aku tgk citer jepun 
plus bukan jepun je bt korea sekali
sebabnye?
pakwe pakwe mata sepet
n ambot turun ke bawah
OMG,like like like
dats my taste
aumm aummm.hahah

aceli bukan baru minat tgk layan drama korea jepun
dr skola ren g
strt dgn citer autumn in my heart ta slp
n semestinya sbb hero
dulu hero ambot ta turun ke bawah
tp sekarang,cute je .hahaha

nek sek men da dok asrama so tingglkan sume citer2 nie
kalo tgk pon sbb mmbe bwk lp n cd
beb dulu tade lp la wey
kalo yg bwk pon yg tol2 kaya je
*yeke?*

n skunk bila dlm lp aku penoh cter korea jpon
siap smpai tak muat dah
kena beli hard disk
mang ary ary layan movie
skunk tapela ta blaja g
lec pon ta bg g asgmnt
hahahahhahahahaha.
yg penting,aku jatuh cinta dgn korunk
aumm.hahahahahah

bole ke tak dpt pakwe cm dorunk?

nak cm ni bole?

nakatsu - hana kimi japan

nak kau bole? kapel la ngn aku,hahaha

yg kiri nakatsu,tgh tue aku,kanan tue sano.nak wat ambot cm yg tgh tue bole? haha

rambang mata nak pilih,like sume ,haha

skunk follow citer nie

sweetheart :)

sweet couple kan,bajet bajet aku ngn prince charming aku,hahah

bertambah jeles

tenung aku kan? haha

alor alor alor

ohhh bila aku bole face to face ngn dorunk?
*tgn di dada,muka tnduk bwh*

yg penting,aku nak pkwe cmni,hahahahaha

bole dpt ke?

maybe dlm mipi,

teeetttt,hahahhahahaha



psstttt: org nsem tuk gurl ta cnteks,aku ta cnteks so pkwe nsem?? hahahhahahahahahahah
Assalamualaikum

Pernah dengaq lagu hujan – dugaan?
Kompem kompem la penah kan,
Femes kot lagu tue kan,
Aku dulu peminat hujan.kira gila minat r!
Dlm pendrive tyme tue penah sume lagu depa
Ada yg tak penah dengaq pon kat radio
Aku amek sebab aku suka dengaq sora NOH n noh pon bole tahan nsem.hehehhehe

Pape jela,tp straight to my point
Kita nie manusia ta penah lari dr masalah
Tak penah lekang dr dugaan dr DIA
Taw tak awat la kita nie sat sat ada je dugaan tue la,nie la?
Sebab Allah syg kita,melalui dugaan Allah dpt uji kita
Nak tgk kita nie boleh hadapi ke tak dugaan tue suma
Allah tak kan bg dugaan tue melainkan DIA taw kita boleh buat
Got wat I mean?

Nie aku nak kongsi citer la ngn korunk
Kalo dulu aku selaloo runsing wey
Yela duit takda.
Abah aku tak keja dah,harap duit pencen
Tp skunk abah mak aku berniaga cm eskacang kopok lekor suma
Korunk taw jela bape byk sgt dapat kan
N maybe sebab tue kot aku berazam nak stdy leklok na ubah naseb family aku
Aku ingt g,tyme aku form 4
Tyme tue br abeh pmr,n cekgu CT KHADIJAH pesan.
“fatin naek form jgn dok honeymoon sgt,belajaq leklok,ubah naseb kuarga kamu”
Sampai skunk aku ingat kata kata cekgu tue.

Berbalik kepada mslah yg aku dok runsing tadi tue
Kdg kat aku ada dlm rm30 je,
Korunk byg la skunk nie nak makan rm30 tue bapa lama ja bole tahan?
Seminggu mang tak r kan
Sekurang kurangnya sekali makan tambah tolak suma dlm rm3
2 kali makan da bape?
Pehtu watnye lec soh potostat tue nie
Aisshhh mang tak cukup
Kdg manusia besa la
Suka merungut
Termasuk la aku sekali kan.
Kdg dlm aty na nangesh asek duit takda.
Nak pnjm kat org? malu + org pon sama je ngn aku

Ok baru baru nie la
Bukak sem 3 nie la kan.
Aku ingat duit ptptn masok la
Sebab sem lepas sehari g nak pndftrn pt dah masok
Tp nie lewat seminggu lebih
Bygkan aku takda duit lgsg wey.
Hanya harapkan duit aku jual buku buku kat junior
Tue pon ada bape je dah abeh wat duit makan,beli barang sikit
Tp aku bersyukur
At least ada gak back up money kan sementara pt na msok
Mintak kat abah? Sory la.
Aku kalo ley takmo abah tanggung aku dah
Adek aku ada 5 org g yg sumanya sek
Suma kecik kecik g
Na minta tp t bygkan la adek adek aku pon nak gna,na p sekola
Belanja kat uma g,
Cian aku kat mama abah

Aku ingt aku je susah.tp ada g org yg susah dr kita
Nie aku nak cite sal
Rumate aku sendiri.
Aku tak taw kalo aku jd die aku mampu ke tak
Rumate aku nie die family cam aku gak la
Amai adek beradek die
Siap 11 org tak silap.tak silap la
Kompius aku adek bradek die ngn kamal

Sem lpas aku selaloo lepak ngn die
Tidoq bilik die sume kan
Soo die selaloo citer probs die sume
Serba sikit die taw sal family aku,aku taw family die
Cian die,kalo cuti sem pon kdg tak balik uma die
Uma jao kat pulau tioman.
Sekali balik dlm rm100 kalo p balik tak mai rm200?
Seb die ada kak kat kedah,soo balik uma kak die jela.
Die tade lp g,so die ngt t dpt pt die na beli
Yela skunk susa kot tade lp
Bkn sbb na on9 je
Tp kdg na kena search tue la nie la
Na share bole je tp kdg org len na gna gak wat bnda yg sama kan.
N mesty kita pon segan asek pinjam yg org kan
Alahh aku penah asa wey
Tyme mula mula masok u dulu
Lp takda na wat asgmnt
Pinjam kat rumate aku lisa
Die mang bg je
Tp aku nie yg peminjam yg segan ngn die
Maybe cmtu la kot rumate aku nie ase.

So die plan sabtu die na balik uma kak die na amek brg yg tertinggal kat uma suma
Jumaat mlm tue km dok la lepak kat dewan makan Kristal kan.dok sembang sume
Tue org kata jgn dok syok sgt satg ada yg nangesh
Dok tgh tgh wat lawak suma bole tbe tbe die cr hp die
H I L A N G
Dlm sat depan mata je
Before die beli air tue,die dok ngn km
Sat tue die kol ayah die
Then br p beli air
Then pas beli air tue yg die pasan hp die takda
Apa g gelabah km dok cr hp die kan.

Mula mula kol dpt mai kali ke2 kol tros voice mail tros
Sat ja!
Na tdh org tak ley,sbb km pon bkn taw sapa yg amek
Hilang cmtu je la hp die
Pehtu die balik bilik sorg sorg biaq die nangesh dulu
Sian kot wey
Duit pt pon tak msok g.
Seb die ada hp 1 g
Tp hp tue gelong gelong skrin die cm rosak
Pehtu 1 g yg wat aku sian gila kat die
Mlm die tak mkn taw,bila Tanya mcmmm mcmm alsn die bg
Last last ritu aku Tanya die die kata die nak seb bajet
Aku even wet takda pon,aku tak ley kalo tak mkn
Satg mula la gastric nak mai
Toksah kata tak mkn malam
Kdg lewat mkn ja sbb kdg kls takda gap na mkn
Mang satg angin dok msok dh la dlm perot

Tue yg aku tabik springgg toink toink kat membe aku
Die cite duit pt bukan tuk die sorg ja
Tp die akn bg kat mak ayh die
Adek adek die
Baeknya .
Tape Ada,Allah akan tolong hamba die
Ada hikmah napa hp Ada hilang
Mungkin nie ujian utk Ada
Tabah ok J
Kitorg suma ada kat Ada
Yg penting jgn lupa pada ALLAH
Susa senang cmna pon,bersyukur dgn rezekiNYA.

So kita sebagai hambaNYA
Kalo ada mslh ke dugaan
Jgn merungut
Jgn dok ingt nak lari ja dr mslh
Mslh takkan lr kalo kita tak selesaikan
Tp mslh makin byk.
Jalan penyelesaian ada dpn mata
Cuma kita je kena berusaha lbh selesaikan mslh
Dugaan yg dtg,toksah dok mrungut
Toksah dok nak menyesal slhkan takdir awat jd cmni jd cmtu
Ingt suma tue dr Allah utk uji sejaoh mana keimanan kita
Peringatan utk aku n peringatan utk sahabat sume :p

Psstttt : amai kata muka kami dua sama! Tolong la tak sama langsung ok (:

Ada

aku



sama ke kitorg? tak kan.


Sabtu , 4 June 2011,12:43pm

SELANGKAH MENUJU KEJAYAAN

Assalamualaikum J

*selangkah demi selangkah*
Ya makin hari makin selangkah kita maju kehadapan
Tak kira la dlm apa segi pon
Umo,takpon harga
Ada ke makin besa umo makin muda??
Takda kan,
N harga barang,ada ke makin maju dunia,harga brg makin jtuh merudum?
Tak kan,kalo ada pon
Hrga yg tak kritikal sgt lahhh :p

Before aku mengorak mengatur berbicara pnjg sedepa lagi
Aku nak gtw dulu lahh
Well yg mana da taw tue
Tapela,
Msok bulan nie,aku nie pelajar tourism sem 3 dh
Yes ! Alhamdulillah akhirnya dh sem 3
Sedar tak sedar wey

Ingat g tyme sem 1 dulu
Senang citer ngt g tyme mula2 dpt surat twrn kt tenet aku dpt sini
N of cos la epy even tak sgka dpt cos nie
Aku ta ngt pon aku apply cos nie
Tp as ease pilihan yg ke 7 or ke 8..
hahahhaaaaaaaa
Parent aku trsenyum.
Dorunk plg xcited na beli brg,na settlekan sume dokumen
Aku?? Xcited gak.trbyg apa la yg akn aku blaja

Pejam celik pejam celik
Waahhh sem 1 aku tinggalkan
Then naik sem 2 lak.
Byk dugaan,cabaran sem 2
Sumpa ckp sem 2 BZ oiiit
Then tak terasa kot aku hang out ngn membe2
N sem 2 gak r aku cm jao je dr  Z A R I F A H
4 ur information zarifah is my best fren tyme sem 1
Byk citer kongc
Smpaikan probs ngn NH pon die tw
Tp tue la,kita mampu merancang kawan sama2,sampai abeh sem
Tp TUHAN yg tentukan sume
Bukan kitorg gado or mang tak ckp lgsg but kitorg JARANG JARANGtak mcm sem 1 dulu..

Sem 2 aku tinggalkan n terus
Selangkah lagi aku menginjak J
Welcome sem 3*-*
Sem 3 nie aku bernseb baek
Sbb aku ta repeat AKAUN
Cukupla sekali tue n last aku blaja akaun
Best mang best but I bukan budak genius otak math
Syukur even dlm slip result ada C tuk AKAUN
Ta cun slip I dah :p

Sem 3 yes still got kolej
N maybe nie kot slh satu aku msok jd komander
Yeke?? No lar!
Msok komander sbb minat :p
Agak kecian sapa yg tad pt kolej tp na wat cmne kan
Sem br kolej pon mesty baru kan
Aku dpt kolej intan.
Jao beb! Sesape blogger uitm pp sure taw kan betapa seksanya kaki aku berjln
Not bad INTAn
Tgkat 8 kot wey!
Aras 7 n 8 bilik 2 org je
Soo cm hospital akunye bilik
Overall aku suka g KRISTAL! Damnshiit seyesly rindu Kristal even dulu romates aku ta besh
Oppsss terjujur lak (:

Sem nie gak aku ase sem yg PALLLLIIIINNNNNGGGGGG BAAAAANNNNYYYYAAAAKKK
B E R C A K A P
Do u noe y?
Ok as a tourism stdent of cos kena blaja tour guide skill
Week first nie br sesi briefing ngn lec sume
Tetapi aku da diberitahu yg subjek nie mang byk ckp
Cm yg selaloo tgk tour guide yg dlm bas dok ckp ckp cmtu
Haa tue la yg aku kena blaja
Seb aku nie jenis suka berckp
Tp yg probnye in bi
N aku tersgt lomah bi la pulakk L
Sooo na wat ape?
Tusyen? Ko ingt nie sek ren ke men ada tusyen lec na bg
Kalo ada pon soory bz ok
Niat mang na g kelas improve skill n language bi
Tp masa tade la!
Mau tamau kenala belaja dgn mmbe
How to pronoun dgn btol

Ckp sal bi lak
Sem nie last sem belaja BEL
Suka suka suka
N lec pon gila babeng gelak ketawa terbahak bahak kelas die
First tyme lec sir
Cina lak tue,die suka wat lawak
N DIA HAFAL NAMA N MUKA KITORANG
Tade can la aku na tido kelas die,,hahahaha
Bel pon cm susa gak
Byk research
Kena wat outlining la
Guideline la
Aisshh susa bebeno
Tp tape,sem nie aku na wat terbaik
Sebab sbjek calculate pond a tade
Yg ada sbjek CSC computer ape tah

Pape pon,sem nie 2 trip kena buat
N kitorg g KL n Penang
Tmpt ta kesah yg penting mrkah tuk asgmnt tggi
PA aku ckp lec ta kedekut mrkah
Soo bermula la mggu nie berkawan baek dgn pkcik mkcik google
Na cr sal tempat2 yg kitorg g
N kaji sal tue
Ta penah terlintas kat fikiran aku jd cm wartawan
Hahahahaahahha

Pape pon hope sem 3 sem yg bole bg result all my frens n I naik balik
Gambatte !

Fingting ohh~


Paassttt : jeles ngn PEOIHH NAZAM dpt 3.81!


Selasa 31 Mei 2011

Thursday, June 2, 2011

30 Perkara Perempuan tak Sempat Bagitau Lelaki...



1. Bila sorang wanita mengatakan dia sedang bersedih,tetapi dia tidak menitiskan airmata,itu bermakna dia sedang menangis di dalam hatinya.

2. Bila dia tidak menghiraukan kamu selepas kamu menyakiti hatinya, lebih baik kamu beri dia masa untuk menenangkan hatinya semula sebelum kamu menegur dengan ucapan maaf.

3. Wanita sukar nak cari benda yang dia benci tentang orang yang paling dia sayang (sebab itu ramai wanita yang patah hati bila hubungan itu putus di tengah jalan).

4. Sekiranya sorang wanita jatuh cinta dengan sorang lelaki, lelaki itu akan sentiasa ada di fikirannya walaupun ketika dia sedang keluar dengan lelaki lain.

5. Bila lelaki yang dia suka dan cinta merenung tajam ke dalam matanya, dia akan cair seperti coklat!!

6. Wanita memang sukakan pujian tetapi selalu tidak tau macam mana nak menerima pujian.

7. Jika kamu tidak suka dengan gadis yang sukakan kamu separuh mati,tolak cintanya dengan lembut,jangan berkasar sebab ada satu semangat dalam diriwanita yang kamu tak akan tahu bila dia dah buat keputusan,dia akanlakukan apa saja.

8. Sekiranya sorang gadis mula menjauhkan diri darimu selepas kamu tolak cintanya,biarkan dia untuk seketika.Sekiranya kamu masih ingin menganggap dia sorang kawan,cubalah tegur dia perlahan-lahan.

9. Wanita suka meluahkan apa yang mereka rasa.Muzik,puisi,lukisan dan tulisan adalah cara termudah mereka meluahkan isi hati mereka.

10. Jangan sesekali beritahu perempuan yang mereka ni lansung tak berguna.

11. Bersikap terlalu serius boleh mematikan mood wanita.

12. Bila pertama kali lelaki yang dicintainya dalam diam memberikan respon positif,misalnya menghubunginya melalui telefon,si gadis akan bersikap acuh tak acuh seolah-olah tidak berminat,tetapi sebaik saja ganggang diletakkan,dia akan menjerit kesukaan dan tak sampai sepuluh minit,semua rakan-rakannya akan tahu berita tersebut.

13. Sekuntum senyuman memberi seribu erti bagi wanita.Jadi jangan senyum sebarangan.

14. Jika kamu menyukai sorang wanita,cubalah mulakan dengan persahabatan.Kemudian biarkan dia mengenalimu dengan lebih mendalam.

15. Jika sorang wanita memberi seribu satu alasan setiap kali kamu ajak keluar,tinggalkan dia sebab dia memang tak berminat denganmu.

16. Tetapi jika dalam masa yang sama dia menghubungimu atau menunggu panggilan darimu,teruskan usahamu untuk memikatnya.

17. Jangan sesekali mengagak apa yang dirasakannya.Tanya dia sendiri!!

18. Selepas sorang gadis jatuh cinta,dia akan sering tertanya-tanya kenapalah aku tak jumpa lelaki ini lebih awal.

19. Kalau kamu masih tercari-cari cara yang paling romantik untuk memikat hati sorang gadis,cubalah rajin-rajinkan tangan menyelak buku-buku cinta.

20. Bila setiap kali gambar kelas keluar,benda pertama yang dicari oleh wanita ialah siapa yang berdiri di sebelah buah hatinya,kemudian barulah dirinya sendiri.

21. Bekas teman lelaki akan sentiasa ada di fikirannya tetapi lelaki yang dicintainya sekarang akan berada di tempat teristimewa iaitu di hatinya!!

22. Satu ucapan 'Hi' sahaja sudah cukup menceriakan harinya.

23. Teman baiknya saja yang tahu apa yang sedang dia rasa dan lalui.

24. Wanita paling benci lelaki yang berbaik-baik dengan mereka semata-mata nak tackle kawan mereka yang paling cantik.

25. Cinta bermaksud kesetiaan, ambil berat, jujur dan kebahagiaan tanpa sebarang kompromi.

26. Semua wanita mahukan sorang lelaki yang cintakan mereka sepenuh hati..

27. Senjata wanita adalah airmata!!

28. Wanita suka jika sesekali orang yang disayanginya mengadakan surprise buatnya(hadiah,bunga atau sekadar kad ucapan romantis).Mereka akan rasa terharu dan merasakan bahawa dirinya dicintai setulus hati.Dengan i! ni dia tak akan ragu-ragu terhadapmu.

29. Wanita mudah jatuh hati pada lelaki yang ambil berat tentang mereka dan baik terhadapnya.So,kalau nak memikat wanita pandai-pandailah...

30. Sebenarnya mudah mengambil hati wanita kerana apa yang dia mahu hanyalah perasaan dicintai dan disayangi sepenuh jiw


1. Bila sorang wanita mengatakan dia sedang bersedih,tetapi dia tidak menitiskan airmata,itu bermakna dia sedang menangis di dalam hatinya.

2. Bila dia tidak menghiraukan kamu selepas kamu menyakiti hatinya, lebih baik kamu beri dia masa untuk menenangkan hatinya semula sebelum kamu menegur dengan ucapan maaf.

3. Wanita sukar nak cari benda yang dia benci tentang orang yang paling dia sayang (sebab itu ramai wanita yang patah hati bila hubungan itu putus di tengah jalan).

4. Sekiranya sorang wanita jatuh cinta dengan sorang lelaki, lelaki itu akan sentiasa ada di fikirannya walaupun ketika dia sedang keluar dengan lelaki lain.

5. Bila lelaki yang dia suka dan cinta merenung tajam ke dalam matanya, dia akan cair seperti coklat!!

6. Wanita memang sukakan pujian tetapi selalu tidak tau macam mana nak menerima pujian.

7. Jika kamu tidak suka dengan gadis yang sukakan kamu separuh mati,tolak cintanya dengan lembut,jangan berkasar sebab ada satu semangat dalam diriwanita yang kamu tak akan tahu bila dia dah buat keputusan,dia akanlakukan apa saja.

8. Sekiranya sorang gadis mula menjauhkan diri darimu selepas kamu tolak cintanya,biarkan dia untuk seketika.Sekiranya kamu masih ingin menganggap dia sorang kawan,cubalah tegur dia perlahan-lahan.

9. Wanita suka meluahkan apa yang mereka rasa.Muzik,puisi,lukisan dan tulisan adalah cara termudah mereka meluahkan isi hati mereka.

10. Jangan sesekali beritahu perempuan yang mereka ni lansung tak berguna.

11. Bersikap terlalu serius boleh mematikan mood wanita.

12. Bila pertama kali lelaki yang dicintainya dalam diam memberikan respon positif,misalnya menghubunginya melalui telefon,si gadis akan bersikap acuh tak acuh seolah-olah tidak berminat,tetapi sebaik saja ganggang diletakkan,dia akan menjerit kesukaan dan tak sampai sepuluh minit,semua rakan-rakannya akan tahu berita tersebut.

13. Sekuntum senyuman memberi seribu erti bagi wanita.Jadi jangan senyum sebarangan.

14. Jika kamu menyukai sorang wanita,cubalah mulakan dengan persahabatan.Kemudian biarkan dia mengenalimu dengan lebih mendalam.

15. Jika sorang wanita memberi seribu satu alasan setiap kali kamu ajak keluar,tinggalkan dia sebab dia memang tak berminat denganmu.

16. Tetapi jika dalam masa yang sama dia menghubungimu atau menunggu panggilan darimu,teruskan usahamu untuk memikatnya.

17. Jangan sesekali mengagak apa yang dirasakannya.Tanya dia sendiri!!

18. Selepas sorang gadis jatuh cinta,dia akan sering tertanya-tanya kenapalah aku tak jumpa lelaki ini lebih awal.

19. Kalau kamu masih tercari-cari cara yang paling romantik untuk memikat hati sorang gadis,cubalah rajin-rajinkan tangan menyelak buku-buku cinta.

20. Bila setiap kali gambar kelas keluar,benda pertama yang dicari oleh wanita ialah siapa yang berdiri di sebelah buah hatinya,kemudian barulah dirinya sendiri.

21. Bekas teman lelaki akan sentiasa ada di fikirannya tetapi lelaki yang dicintainya sekarang akan berada di tempat teristimewa iaitu di hatinya!!

22. Satu ucapan 'Hi' sahaja sudah cukup menceriakan harinya.

23. Teman baiknya saja yang tahu apa yang sedang dia rasa dan lalui.

24. Wanita paling benci lelaki yang berbaik-baik dengan mereka semata-mata nak tackle kawan mereka yang paling cantik.

25. Cinta bermaksud kesetiaan, ambil berat, jujur dan kebahagiaan tanpa sebarang kompromi.

26. Semua wanita mahukan sorang lelaki yang cintakan mereka sepenuh hati..

27. Senjata wanita adalah airmata!!

28. Wanita suka jika sesekali orang yang disayanginya mengadakan surprise buatnya(hadiah,bunga atau sekadar kad ucapan romantis).Mereka akan rasa terharu dan merasakan bahawa dirinya dicintai setulus hati.Dengan i! ni dia tak akan ragu-ragu terhadapmu.

29. Wanita mudah jatuh hati pada lelaki yang ambil berat tentang mereka dan baik terhadapnya.So,kalau nak memikat wanita pandai-pandailah...

30. Sebenarnya mudah mengambil hati wanita kerana apa yang dia mahu hanyalah perasaan dicintai dan disayangi sepenuh ji



soksek : byk yg aku na NH taw apa aku ase bila km clas ..

Tuesday, May 31, 2011

Assalamualaikum,



korunk suka ta kalo ada org suka cakap besau?
ta kesah la dlm segi apa pon?
suka ta? suka ta? suka ta?

jujur ya,
aku ta suka kalo ada org cakap besa nie
pasaan jd cm meluat pon ada
esp kalo cm kita nie lemah
n die gelak gelak n siap perkecil kecilkan kita
g bertambah geram
*marah marah*

bukan sekali dua penah kena ngn membe cmni
byk kali wey
makan dalam aku
aku ta phm
dorunk wat cmtu ta ase ke ape yg aku ase sume??

bila aku la na wat cmtu
aku jd serba salah wey
yo la kang kot kawan makan dalam ke
kan kan kan
ustaz penah kata
kalo kita ada wat salah kat org ke
just minta maaf
buang ego suma
dosa kat Allah kita bole mintak ampun
dosa ngn manusia??
kita yg berhak mintak maaf
*ada sinar keinsafan*
haha

tade la,aku ckp ney
sebab aku ta suka ada kwn2 aku
kdg suka ckp besa
aku penakot
kdg soh teman dorunk suka kata tade pape la
tue la
nie la
adoii susahh ckp ngn org yg ta fhm pasaan org yg tak kuat nie


kdg na nangesh je
kdg soh teman toilet,ada la kata
sya g tade pape pon
mang la,
ce try kena sket,,
br taw langit tggi rendah

mak aku cukup pantang kalo anak anak die ckp besa n perlekeh org
aisshhhh,,
ta sukala,,
kdg benda tue idea kita
then ada org lekeh lekeh
dats y org melayu tak maju
mentality cmni la wat org melayu takoot na bersuara
ce tengok bngsa len
kalo na luahkan pndapat
ada dorunk lekehkan??
ta kan.

penat aku loteh loteh sini
len na tulis
len yg kua
hangin sgt ngn org cenggini,,

pape pon
hope ta terlambat g tuk wish

SELAMAT DATANG KE UITM PP

oohh lupa na gtw
kemasukan br bermula
n sume dialu alukan
intake kali nie dianggarkan dlm 3ooo sumtink
n semestinya aku jd

PEMBANTU MAHASISWA

ya,,garang beb garang

nie ada sket pic
t aku citer g sal dorunk2 nie,,
k siap na blah masok kelas lec ensem ,,
aummm,,hahahahaha

tyme MDS

dr hp anas

biro pendaftaran


dr kolej intan tgkt 8

budak budak riadah

grg2 aku pon bergaya gak,,hahaha


pssttt : lalalalalala aku moody sbb aku abc,,hahaha

Monday, May 30, 2011

JODOHKU


assalamualaikum

artikel nie aku amek dr fb

sekadar na berkongci ngn korunk,,

ORANG kata, jangan benci sangat pada seseorang, kelak kita akan
menyintainya separuh mati. Walau tidak termaktub dalam kitab, namun
kata-kata inilah yang diperturunkan dari generasi ke generasi.Pepatah
Inggeris pula ada menyebut, it takes a second to know someone, a
minute to like someone, an hour to love someone but it takes the rest
of your life to forget your love ones.

Tiada kajian saintifik membuktikan kesahihannya kerana proses
kehidupan manusialah yang menjadi saksi kebenaran pepatah tersebut.
Kata orang, cinta pertama sukar dilupakan walau datang cinta lain
kemudiannya. Aku menyangkal. Perjalanan hidupku membuktikan
sebaliknya. Tidak semua orang bertuah memiliki cinta pertama sebagai
cinta sejati. Bagiku, cinta pertama untuk dikenang. Cinta yang datang
kemudiannya mungkin cinta sejati ……

Kita tidak tahu bila kita akan bertemu cinta sejati kita. Mungkin
pada cinta pertama, kedua, ketiga atau akhirnya kita menyedari bahawa
cinta sejati kita hanyalah pada Ilahil …… Namun aku bersyukur
kerana cinta sejatiku pada Penciptalah yang mempertemukanku dengan
insan yang salah dahulu sebelum menemui cinta sejatiku.

Usiaku genap 22 tahun tiga hari lepas. Aku punya kisah cinta yang
padan dengan pepatah tersebut. Ya, kerana bencilah aku menahan rasa
cinta separuh mati kini. Walaupun baru ku tinggalkan hampir empat
bulan lalu, aku yakin dan percaya, cinta itulah yang akan terus ku
kenang selamanya.

Dia, banyak mengajarku bidang ilmu yang ku cintai, arkitektur. Dia
dengan sinis, sering menegurku tanggungjawab dan peranan seorang
insan. Dia, ku tinggalkan bersama kenangan. Pastilah kerana cintaku
ini pernah bergelar pensyarahku, juga mantan suamiku.

“Saya cabar awak.”
“Saya cabar awak kahwin dengan saya sebaik saja awak habis belajar,
which means in this three months time. It’s just a challenge. If you
aren’t dare to, i bet you to tell me all the reasons why you hate me
so much.. Well, what would you say?”

Cabarannya langsung tidak mengujakan namun ayat terakhirnya benar-
benar mencabarku. Aku terima cabarannya asalkan dia juga menyahut
cabaranku – kecuali ketika upacara membatalkan wuduk di majlis akad
nikah, aku mencabarnya agar tidak langsung menyentuhku. Saat dia
menyentuhku, talak jatuh ke atasku.

Dengan wajah selamba dan senyuman sinis, dia menyahut cabaranku.
Termeterailah perjanjian kami malam itu bersaksikan rakan-rakanku.
Gila. Lawatan akademik yang paling menyayat hati. Rakan-rakan
menghakimi perbuatanku. Pelbagai pertanyaan mereka lontarkan. Pulang
dari Bali dan kembali meneruskan pengajian, saban hari mereka
memujukku melepaskan cabaran. Asal saja Encik Zhafran mengajar,
suasana janggal. Kerap dia menghasutku dengan sinis supaya melepaskan
cabarannya.

Lemas, kadangkala berasa hampir tewas namun janji tetap janji. Aku
mahu lebih tabah, lebih kuat. Cukuplah kisah lama. Hakikatnya aku
tidak tahu salahku hingga begitu sekali dia membenciku. Aku hanya
insan biasa dengan rutin hidup normal, suka mengelamun dan tiada
keistimewaan lain.

Seingatku, hari pertama semester ketiga, dia hadir memperkenalkan
diri sebagai Encik Zhafran, mengajar reka bentuk seni bina. Panggilan
formal dan santai, Sir Zhafran. Satu tabiatnya, setiap kali dia
bertanya ya atau tidak, kami perlu menjawab, “Yes sir!” atau “No
Sir!” dengan tegas. Aneh.. Entah mengapa, setiap kali dia menyebut
namaku, Aisyah, aku rasa menyampah.

Walaupun begitu, aku tetap menghormatinya. Dia prihatin dengan
kerjaku, tidak pernah sekalipun dia mungkir singgah di mejaku ketika
sesi tutorial. Komennya yang tegas dan membina menyenangkanku.
Realitinya, dia juga penyumbang kepada kejayaanku beroleh A dalam
subjek tersebut. Untuk itu, aku amat berterima kasih.

Entah mana silapnya, sikap ramah dan prihatinnya terhadapku cuma
bertahan satu semester sahaja. Menginjak ke semester keempat, ada
saja sikap dan perbuatanku yang tidak kena di matanya. Sesi tutorial,
dia tidak lagi singgah di mejaku. Sesi pembentangan, dia jarang
menumpukan perhatian namun banyak pula komen dan sindirannya.
Kadangkala, terasa seperti diaibkan.

Rakan-rakan menyuruhku bersabar. Mereka juga hairan dengan perubahan
tingkahnya terhadapku. Aku muhasabah diri, mencari khilaf yang
mungkin menggurisnya. Namun aku buntu. Perasaanku yang sedih dengan
perlakuannya bertukar benci lalu aku juga bersikap dingin terhadapnya.

Benar, kebencian bernanah andai kita tidak merawatnya. Setahun
dibiar, akhirnya ‘nanah’ itu pecah lalu terluahlah segala kebencian.
Malam persembahan kebudayaan Malaysia – Bali menjadi saksi kebencian
kami yang akhirnya bertukar tragedi. Dalam amarah, kami saling
mencabar disaksikan rakan-rakan. Aku akan pastikan kemenangan milikku.

Menghormati syariat dan adat, dia melakukan semua yang sepatutnya
menghantar rombongan dan merancang majlis. Ibu tergamam tatkala
cincin emas dihulurkan Datin Afifah. Bila ditanya, tenang saja kami
menjawab, dah jodoh. Kami memang pandai berlakon, mesra dan ramah di
khalayak ramai.

Rabu, peperiksaan akhir tamat. Sabtu, hari ‘bahagiaku’ menjelang.
Majlis akad nikah bersekali resepsi disambut meriah. Tidak henti-
henti aku menguntum senyum ‘bahagia’. Pastilah, sebentar nanti aku
akan memenangi cabaran ini.. Hatiku ketawa puas.

Selepas Zuhur, bersaksikan seluruh ahli keluarga, pensyarah dan rakan-
rakan, kami diijabkabul. Saat bertentang mata dengannya dan menguntum
senyum, aku sayu.

Walaupun sekadar permainan, akhirnya aku bergelar isteri. Bodohkah
aku? Cabaran bertukar tangan. Kehidupan kami unik. Tiada bulan madu.
Di kondonya, kami tinggal berlainan bilik. Dingin dan terasing. Tiada
interaksi yang kerap, bertegur sekadar bertanya perkara yang patut,
mengejutkan Subuh atau saling menyindir. Makan biasanya asing, dia di
dapur dan aku di hadapan televisyen ….. Aku menjalani kehidupan
yang bahagia sepanjang menyiapkan tesis akhir pengajian
bersama ‘suamiku’. Dia juga berpegang pada janji. Aku rasa selamat
walau tidak mengunci pintu bilik di malam hari.

Keadaannya yang demam teruk satu pagi sebulan selepas pernikahan kami
menyedarkanku. . Dalam demam dan batuk, dia berkeras tidak
mengizinkanku menyentuhnya, bimbang nanti jatuh talak. Gila aku
dibuatnya. Kutegaskan sekali lagi syarat cabaran, hanya dia yang
tidak boleh menyentuhku, bukan aku. Selama tiga hari menjaganya, aku
menyediakan makanan, menyuapkan ubat, menuam dahinya, mengelap
badannya malah menemankannya hingga tidur. Kami cuma diam, kadangkala
aku perasan genangan air matanya. Sepanjang itu dia berusaha tidak
menyentuhku. Betapa dia berpegang pada janji. Aku bungkam. Mengapa?

Selepas dia pulih, kehidupan kami kembali normal. Runsing dengan
sikapnya dan tertekan menyiapkan tesis, fikiran dan kesihatanku
terganggu. Walaupun demam, aku nekad menyudahkannya. Gagal. Panas
badan menghentikanku. Tinggal beberapa muka lagi ketika aku tertidur
di depan komputer pukul empat pagi.. Jam satu petang terjaga, aku
panik. Komputerku ditutup. Pandanganku menangkap tiga buah buku
berkulit keras siap dijilid dengan namaku di atasnya. Ku semak hingga
helaian terakhir. Itu tesisku! Semua fakta dan hujah yang kulakarkan
disampaikan dengan terperinci, padat dan lengkap dengan
gambarajah … Sebahagiannya bukan kerjaku, pasti kerja dia.

Maaf saya siapkan, takut awak tak sempat hantar sebelum pukul 5.
Jangan risau, saya bukan pensyarah penilai. Makanan dah disediakan,
makanlah. Kalau tak larat drive, call me, i’ll fetch you. I’m half
day today. So then, take care. Again, sorry.
-Zhafran-

Nota kecil tersebut membuatkanku terjelepok ke lantai. Aku menangis,
meraung kecil. Geram dan menyampah, sebal. Cukuplah! Tiga bulan
sebumbung dengannya, aku tidak sanggup berpura-pura lagi. Aku perlu
segera keluar dari rumahnya dan hilang daripada pandangannya. Aku tak
mampu terus bersamanya. Aku nekad menerima tawaran belajar ke
Glasgow .

Tanpa perasaan, ku nyatakan hasrat dan minta dia melepaskanku dengan
alasan aku ingin mencari cinta pertamaku. Lama dia diam, kemudian
mengangguk dan berlalu. Ibu bapaku hanya ku beritahu tentang hasrat
menyambung pengajian.

Lapangan terbang menyaksikan pertemuan dan perpisahan. Di sini juga
ada ketawa dan air mata. Dan malam itu, aku ditemani keluarga dan
Zhafran. Dia banyak mendiamkan diri, sekali-sekali melayan adik-
adikku dan tersenyum memandangku.

Saat perpisahan, aku menyalami seluruh ahli keluargaku. Sampai
giliran Zhafran, keluargaku menjauh. Hanya aku dan dia. Tiba-tiba,
dia menyentuhku, menarik tanganku bersalam dengannya. Hatiku luruh.
Perlahan-lahan ku tunduk mencium tangannya. Air mataku bergenang.
Bangkit semula, dia mencium dahiku lama. Dengan perlahan, dia
berbisik, “Saya lepaskan awak. Carilah cinta awak. Saya doakan awak
bahagia.”

Lambaian terakhirku pada mereka disertai deraian air mata yang deras
mengalir. Aku sebak, amat. Hingga mereka hilang daripada pandangan,
aku hanya nampak Zhafran dan senyuman ikhlasnya. Aku menangis dan
menangis. Aku mengerti segala yang berlaku, aku yang memintanya.
Namun hatiku benar-benar pedih.

Tamatlah cabaran, perjanjian dan hubungan kami. Tapi aku pasti,
sesuatu telah lama lahir dalam hatiku. Sebelum berlepas, nombor
Zhafran ku dail. Lama baru ku dengar suaranya. Hatiku pedih.

“Kita kalah. Tapi saya kalah teruk bila awak tak tanya alasan
membenci awak.” Sir, i hate you. I have to since i realized that i’ve
fallen into you the second you call out my name years ago and i can’t
believed it. “Saya bukan gadis suci. Memang saya masih dara tapi
Ashraf dah terlalu banyak menyentuh saya. Saya kesal dan saya
bertaubat. Tapi saya rasa jijik, benci diri sendiri. Saya tak layak
untuk sesiapa. Untuk itu, saya tak sanggup menyintai awak. Lepas
kahwin, saya semakin membenci diri kerana saya sedar awak sayangkan
saya. Tapi saya tak layak untuk awak!” Aku teresak. “I’m sorry i love
you sir. But i’m so sorry i can’t love you. Take care.”

************ ********* *****
Cintaku berakhir di situ. Di bumi Inggeris ini, aku belajar mengubati
hati, menyibukkan diri dengan tugasan dan kuliah. Aku jumpa Ashraf,
dia sudah berubah, juga minta ku kembali padanya. Maaf, hatiku bukan
lagi untuknya. Sesekali ingatanku melayang mengenang Zhafran.
Kadangkala termimpikannya dan apabila sedar, aku menangis.

Sejak di KLIA, kami sudah tidak berhubung. Mungkin dia juga
sepertiku, ingin melupakan satu sama lain dan memulakan hidup baru.
Melupakan? Semakin ku berusaha, semakin ku sedari betapa ku
merinduinya.

Petang Khamis itu, aku bersiap ke masjid untuk bacaan Yassin. Musim
luruh yang nyaman menenangkan hatiku tatkala menyusuri jalan.
Pemandangan hijau dan lautan langit biru mengasyikkanku. Bam!
Berpinar kepalaku terlanggar tiang lampu di tepi kawasan masjid. Dahi
kugosok, cuba mengesan sebarang perubahan.

“Langsung tak berubah, suka mengelamun.”

Aku tersentak lalu berpaling ke arah suara itu. Wajah yang ku rindui
itu kini di hadapanku, sedikit cengkung.

“Ikut saya.” Zhafran terus menarik lenganku dan mengheretku ke pintu
masjid. Agak ramai orang di dewan utama. Dia berpusing memandangku.
Matanya menjilat wajahku lama. Aku diam, berdebar.

“Saya tahu awak ada banyak soalan tapi kita boleh cerita nanti.
Sekarang ni, saya nak kita masuk dalam dan nikah semula.”

Jantungku seolah terhenti. Kutatapnya dalam. Tanpa sedar aku menapak
selangkah ke belakang. Dia menghela nafas. “Aisyah, awak tahu tak
saya dah lama sayangkan awak?”
“Setiap kali saya panggil nama awak, hati saya berdebar. Saya rasa
bersalah, saya tak patut jatuh cinta pada pelajar sendiri. Sebab
itulah saya dingin terhadap awak untuk mengurangkan rasa bersalah
saya. Tapi tak sangka perbuatan saya menyusahkan hingga awak membenci
saya. Malam tu di Bali , sebenarnya saya melamar awak takut-takut.
Tapi lain pula jadinya.” Aku tergamam dengan penjelasannya.

“Semua orang buat kesilapan Aisyah, saya pun. Tapi yang penting ialah
cara kita menanganinya, siapa kita pada hari ini dan apa kita nak
jadi nanti. Kisah silam awak langsung tak mencacatkan perasaan saya
terhadap awak.” Dia berhenti.

“Sebulan saya di sini mencari awak, mengikuti rutin harian awak,
memandang awak dari jauh. Saya tunggu awak habis edah. Saya tak nak
rujuk, nanti kena sambung cabaran dulu. Saya nak nikah semula dengan
awak, saya nak awak jadi isteri saya semula.”

Matanya bergenang. “Saya bukan malaikat. Tak ada satu ketika pun saya
tak rasa nak sentuh awak. Bila awak tidur, saya masuk bilik tengok
awak. Saya teringin usap awak, teman awak tidur. Saya geram tengok
awak ketawa depan TV. Dulu masa awak jaga saya, saya rasa susah
sangat. Saya sedih kenapa kita jadi macam tu.”

Terdengar esakan.. “Aisyah, i need you, i love you so much. I can’t
be apart from you anymore. Will you take your stupid ex-hubby as your
real husband again?”

Terlalu pantas dan mengejutkan. Sebak dan terharu. Lidahku kelu, air
mataku sedari tadi tidak berhenti. Lama kuterdiam, cuba mencerna kata-
katanya.

“Aisyah, yes or no?” Lamunanku tersentak. “Yes sir! I do!”

Opss! Dia senyum. Aku tunduk malu.

Orang kata, jika kita cintakan seseorang, bebaskan dia. Jika dia
kembali, maknanya dia memang tercipta untuk kita. Aku melepaskan
Zhafran namun dia kembali semula padaku. Dia menyedarkanku bahawa
kita tidak boleh pilih dengan siapa kita hendak jatuh cinta. Dia
membuatkan aku yakin pada diriku.. Banyak perubahan berlaku padaku
sepanjang mengenalinya. Dia membuatkan aku percaya, sesiapa jua
berhak untuk bahagia kerana bahagia diusahakan oleh kita sendiri.

Luahkan hasrat dan impian kita dengan ikhlas dan berusaha
memperolehinya ….. Tiada doa yang tidak didengar, tiada usaha yang
disia-siakan. Percaya pada diri dan hati kita. Cintailah diri dan
cintailah segala yang kita ada, jangan persiakannya. Oleh itu,
Zhafran, terima kasih untuk segalanya.

“Aisyah sayang, where are you dear? Come here honey, i need your
help.”
“Yes sir!!”